Lapin a la moutarde (iepure cu muștar)

Nu gătesc des iepure și mă întreb de ce de fiecare dată când îl mănânc și ling farfuria. Poate din obișnuință înhaț din raft mai degrabă porcul, vita sau curcanul, chiar dacă de ceva vreme iepurele e chiar accesibil și se găsește în mai toate supermarketurile. Că tot se apropie 2016, voi pune iepurele la loc de cinste pe my new year resolution list. 

Simplu de pregătit, rețeta asta este foarte gustoasă și deloc grea (mie juma’ de pachet de unt mi se pare mega light pentru ceva clasic franțuzesc). Să nu vă temeți de iuțeala muștarului de Dijon, prin gătit se pierde mai toată. Pe cuvânt, au mâncat fetițele mele și n-am mai auzit obișnuitul ‘mami, mâncarea asta utură’. Mă întreb dacă vor prelua și ele rețeta asta de la mine, aidoma lui Raymond cu maman Blanc.

????????????????????????????????????

Ingrediente:

• 1 iepure, tăiat în bucăți
• 2 linguri muștar de Dijon
• 90g unt
• 2 cepe mari tăiate în 8 bucăți fiecare
• 1 căpățână de usturoi (cățeii îi lăsați cu tot cu coajă)
• 200g ciuperci champignon micuțe spălate, scurse și tăiate în jumătate
• 1 lingurița de salvie uscată
• 1 lingură de tarhon uscat
• 1 lingură de cimbru uscat
• 1 foaie de dafin
• 3 linguri de oțet de vin
• 1 pahar de vin alb sec sau vermut sec (eu din ăsta am avut)
• 1 pahar cu apă
• Piper, sare

iepure1

Pregătiți o cratiță mare de fonta cu capac (sau o tava pentru cuptorul pe care îl încălziți la 140C). 

Asezonați bucățile de iepure cu sare și piper, apoi ungeți-le cu muștarul de Dijon. Topiți o treime din cantitatea de unt într-o cratiță și rumeniți jumătate din iepure la foc potrivit, cam 7 minute pe fiecare parte. 

Scoateți carnea într-un vas și repetați operațiunea pentru cealaltă jumătate. 

Reuniți bucățile de iepure în cratița mare, adăugați oțetul și lăsați-l câteva minute să se evapore la foc mic. Stingeți focul și pregătiți legumele.

Luați o alta tigaie/cratiță și începeți să sotați ceapa, ciupercile, ierburile și usturoiul. După cinci minute asezonați-le, apoi mai gătiți-le încă cinci minute. În total zece să fie. 

Adăugați legumele peste bucățile de iepure*, apoi apa și vinul, măriți flacăra până când lichidul începe să fiarbă,  puneți capacul și lăsați iepurașul să se frăgezească la foc mic cca 40 de minute, verificând din când în când să nu scadă prea mult sosul.

Lângă el ar merge un piure sau o mămăliguță, dar eu n-am făcut pentru că încerc să reduc carbohidrații. Bon appétit.

*Dacă vreți să fiți ca la carte, nu puneți mușchiulețul rumenit înapoi în cratiță decât în ultimele 10 minute de gătit, altfel se usucă prea tare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *