Ciorba de dovlecei cu bors si afumatura

Mica fiind, eram foarte mofturoasa. Mancam putin si in fuga spre joaca, de nu mai stia mama ce sa mai inventeze ca sa-mi atraga atentia. Asa ca nu-s multe mancarurile copilariei de care-mi amintesc. Ciorbita de afumatura acrita cu bors, usoara si in acelasi timp foarte savuroasa este una dintre ele. Mama o facea cu cartofi si nu punea niciodata smantana, nu-mi dau seama daca nu se gasea pe vremea aia sau eram cu totii mai diet conscious. Oricum ati prepara-o insa, nu aveti cum sa gresiti si mai mult ca oricand nu aveti nevoie de potentiatori de gust, afumatura isi face treaba exceptional.

Ingrediente:

2 kg de dovlecei decojiti taiati cubulete de 1 cm (fara partea cu semintele, desigur)
1 kg de coaste de porc afumate
750ml bors
2 morcovi
1 ceapa mare
1 pastarnac
3 linguri de bulion ptr ciorba (rosii + ardei) (daca nu aveti, maruntiti 2 rosii si un ardei capia)
O legatura de leustean
200g smantana de 25%
Sare, piper

2

Inainte de toate gustati afumatura. Daca vi se pare prea sarata, puneti-o cateva ore la desarat, timp in care schimbati apa.

Incepeti prin a pune la fiert coastele in apa suficienta (cca 5 litri). Cand sunt bine fierte, adaugati ceapa tocata marunt, la fel morcovii si pastarnacul. Lasati-le sa fiarba 10 minute, apoi adaugati dovleceii, iar dupa inca zece minute rosiile si ardeiul. Asteptati pana cand dovleceii sunt fierti (nu dureaza mult), apoi puneti borsul. Dati ciorba in cateva clocote, potriviti de sare si piper, apoi stingeti focul si adaugati leusteanul taiat fin.  Coastele trebuie dezosate, iar carnea taiata si pusa inapoi in oala.

Cand ciorbita s-a mai racorit, adaugati smantana dezlegata cu zeama sau si mai bine isi pune fiecare in farfurie cat si cum vrea. Asa-i ca-i simplu?

 


2 thoughts on “Ciorba de dovlecei cu bors si afumatura

  1. Ora Exacta Reply

    Navigand pe internetul romanesc iata ca am gasit pe pagina dumeavoastra.
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe acest
    sait si va doresc cat mai mult succes!

    1. anca Reply

      Foarte multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *