Cottage pie

Am fost o singură dată la Londra, dar pentru că cineva m-a târât în Camden town doua zile din trei, nu-mi amintesc să fi mâncat ceva bun cu excepția fish & chipsurilor înghițite cu sufletul la gură în pub-ul lui Gordon Ramsay din Chelsea (era doar o seminfinală a campionatului mondial, logic că n-am mai ajuns sus la fine dining unde aveam rezervare). Dacă noi am fost prea microbiști, asta chiar nu înseamnă ca oamenii n-au mâncare buna. Promit că data viitoare nu mai ratez M. Manze aka “The Home of Pie ‘n’ Mash”, cel mai vechi pie place din oraș.

Clasic, cottage pie se face cu ceapă, morcovi, vită,  sos Worcestershire, o linguriță de pastă de roșii, vin și cimbru (ca Ainsley Harriott), iar piureul e simplu, cu lapte și unt.   Michel Roux Jr. adaugă în shepherd pie (aceeași plăcintă, dar cu carne de miel) țelină, ketchup, usturoi copt și pătrunjel în loc de cimbru. James Martin pune dafin, iar Gordon îi adaugă rozmarin și usturoi. Am preferat ultima varianta, dar m-am jucat un pic cu piureul care mi s-a părut mult mai aproape de o plăcintă rustică dacă are cașcaval afumat, pătrunjel și usturoi.

1

Umplutură

• 800g carne tocată de vită
• 2 morcovi
• O ceapă mare
• 6 căței de usturoi
• 2 linguri Worcestershire
• Un pahar mare cu vin roșu
•O linguriță cimbru uscat
• ½ linguriță rozmarin uscat
• Un pahar suc de roșii sau o lingură de pastă de roșii
• 2 linguri untură sau unt
• Apă sau supă
• Sare, piper 

Piure

• 1kg cartofi
• 2 gălbenușuri
• 200g smântână grasă
• 5 căței de usturoi
• 150g cașcaval afumat ras (sau parmezan, cum pune Gordon)
• O mână de pătrunjel tocat

Începeți cu carnea, deoarece vita tocată își dezvoltă aromele cu cât este gătită mai mult. Încingeți untura sau untul și căliți bine la foc mare carnea de vită până când își schimbă culoarea. În timpul ăsta amestecați viguros ca nu cumva sa se strângă în grămăjoare. Adăugați ceapa rasă, amestecați și continuați cu morcovii rași și usturoiul mărunțit. După câteva minute încorporați sosul Worcestershire, pasta de roșii și vinul. Lasați vinul să se evapore și adăugați cimbru+rozmarin, un pic de apă și sare. Continuați să gătiți carnea la foc mediu până când e gata piureul de cartofi, adăugând apă atunci când scade. Când opriți focul, carnea nu trebuie să fie foarte zemoasă, ci mai degrabă să arate ca o pastă.

Pentru piure, puneți cartofii cubulețe la fiert în suficientă apă sărată. Când sunt gata îi scurgeți, îi zdrobiți și îi amestecați cu smântâna, gălbenușuri, usturoi, pătrunjel și jumătate din cașcavalul ras.

2

Asamblare. Încingeți cuptorul la 200C. Într-o tavă puneți pasta de carne, peste care întindeți piureul. Presărați peste piure cașcavalul ras rămas, apoi brăzdați-l cu o furculiță cât mai rustic. Dați plăcinta la cuptor 20-25 minute, până când piureul e bine rumenit. Englezii o mănâncă cu sote de mazăre, noi am preferat restul de vin din sticlă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *