Eggs Benedict

Oricare le-ar fi originea adevărată, aș merge pe varianta brokerului de pe Wall Street care, încercând să-și dreagă mahmureala, îl roagă pe chef-ul de la Waldorf Astoria să-i pregătească toast cu oua poșate, crispy bacon și sos olandez.

Le-am testat și eu la brunchul sănuizicemdormitpânălaprânz de duminică după party: they do work wonders. Oricum le-ați mânca, mi se pare imposibil să nu vă îndrăgostiți de gustul catifelat și untos al sosului olandez care îmbracă oul moale, combinat cu jambon crocant și chiflă rumenă. Clar e printre cele mai spectaculoase mic dejunuri pe care le puteți pregăti pentru cine merită. Yummy. 

2

Ingrediente

• 4 ouă
• 1 lingură oțet
• 4 chifle
• 4 bucăți jambon

Sos olandez

• 2 gălbenușuri
• o lingură cu apă
• 100g unt
• câțiva stropi de suc de lămâie
• sare
• un vârf de cuțit de chilli
• câteva boabe de coriandru zdrobite

Începeți cu sosul olandez. Untul trebuie clarifiat, îl topiți și îi luați spuma albă de deasupra. Ce ramâne trebuie sa fie un lichid clar, gălbui, pe care îl lăsați să se răcească un pic. Într-un bol de sticlă sau metal, combinați gălbenușurile, boabele de coriandru și o lingură cu apă, apoi bateți-le cu telul la bain marie (deasupra unei crăticioare cu apă fierbinte la foc mic, să nu clocotească, iar fundul bolului cu ouă să nu atingă apa) până când încep să semene cu o emulsie și se îngroașă un pic. Atenție să nu devină omletă. adăugați untul clarifiat în fir subțire, continuând să bateți. Când e gata, sosul trebuie să fie lucios și suficient de gros încât să îmbrace spatele unei linguri . La final adăugați lămâie, sare și chilli. Până sunteți gata să asamblați ouăle, păstrați sosul deasupra unei crăticioare cu apă caldă, amestecându-l din când în când.

Pentru poșarea ouălelor, puneți la fiert o cratiță umplută cu apă până la jumătate. Când apa începe sa clocotească, reduceți focul și adaugați oțetul. Cu ajutorul unei furculițe creați un vârtej în mijlocul cratiței, apoi strecurați oul chiar în mijlocul vârtejului. Mișcarea circulară din apă ajută la îmbrăcarea frumoasă a gălbenușului cu albuș, iar oțetul la coagularea mai rapidă a albușului. Atenție, oul se sparge într-o ceșcuță care va ajuta sa îl strecurați ușor în apă. Ouăle sunt gata în 2-3 minute.

Rumeniți într-o tigaie jambonul, baconul sau prosciutto – toate-s bune. În aceeași tigaie, după ce scoateți carnea, încălziți chiflele pe ambele părți. Așezați în ordine chifla, jambonul, oul poșat și acoperiți cu sos olandez.

The tips & tricks

  • Pâinea
    • Chiflele trebuie să fie moi, din acelea cu lapte, altfel nu se pot tăia cu cuțitul în farfurie. Am găsit la Pain Plaisir 2,3 lei/buc.
    • Cred c-ar merge și cu pâine toast, puteți să-i ziceți varianta originală:).
  • Sosul olandez:
    • Gustați-l musai. Trebuie să aibă suficientă sare și aromă.
    • Dacă se taie, puneți o lingură de apă rece și continuați să-l bateți. Se va lega la loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *