Frittata

Parte importantă a micului dejun în cucina povera (bucătăria țărănească italiană), numele derivă desigur din verbul friggere.  Nu există, rețete consacrate pentru frittata – la origine se gătea cu ce avea fiecare prin frigider, fapt care se păstrează și astăzi. Componentele de bază sunt ouăle, cărora li se adaugă orice legume sotate, ceva brânza rasă și opțional carne (șunca, salam etc). Nu puțini pun și spaghetele rămase de cu seară.

Mi s-a părut amuzant că în italiană există expresia ‘hai fatto una frittata’, care la noi s-ar traduce tot folosind un fel de mâncare ce nu arată pretențios: ‘ai făcut o varză’.

În afară de faptul că poți găti o frittata cu ce-ți pică în mână, cel mai mult îmi place că se mănâncă și caldă și rece, chiar și a doua zi. Asta cumva mă încurajează să pregătesc un mic dejun din 7 ouă.

frittata4

‘Frittata cu ce aveam prin frigider’

• 7 ouă
• 4 linguri cu lapte sau smântână
• 50-70g grana padano sau orice cașcaval ras/ brânză de capră
• 200g ciuperci tăiate felii
• 3 linguri ulei de măsline
• 4-5 roșii uscate la soare (de preferat din acelea ținute în ulei)
• ½ ceapă galbenă tăiată micuț. Ceapa verde ar fi fost perfectă, dacă aveți puneți vreo 3 bucăți.
• 70g șuncă afumată taiată fâșiuțe
• O mână de mazăre congelată (opțional)
• Pătrunjel verde, sare și piper

Spargeți ouăle într-un castron, bateți-le bine cu telul ca să încorporeze aer, apoi adăugați laptele, cașcavalul ras, sare și piper. Puneți-le deoparte.

Porniți cuptorul la funcția grill/broiler.

Încingeți uleiul, sotați ceapa cca 1 minut, apoi adăugați ciupercile spălate, uscate și tăiate. Mențineți focul viguros pentru ca ciupercile să se soteze și să nu lase zeamă. Când încep să se rumenească, puneți roșiile mărunțite, șunca și pătrunjelul.

Micșorați focul. Lăsați aromele să se împrietenească un pic. Asezonați.

Turnați ouăle peste legume, încercând să le repartizați uniform.

Cu o spatulă încercați ca în primul minut să desprindeți ouăle de pe margine pentru ca partea lichida de deasupra sa alunece dedesubt.

Așteptați încă 2-3 minute până când ouăle se leagă un pic, apoi puneți tigaia în cuptor sub grillul încins. Când frittata s-a rumenit un pic de tot, este gata. Nu durează mai mult de 2-3 minute.

Cu un cuțit, desprindeți-o ușor de marginea tigăii, apoi răsturnați-o pe o farfurie (puneți o farfurie deasupra tigăii, apoi întoarceți tigaia peste farfurie) și mai răsturnați-o o dată cu fața în sus pe platoul/farfuria de servire. Am încercat-o și cu murături, dar aromele-s prea delicate, așa că vă recomand să o mâncați cu salată. Înainte să începeți gatitul, citiți și tips & tricks mai jos.

frittata2

Tips & tricks

  • Alegeți o tigaie care să poată fi introdusă în cuptor, cu mâner care nu se topește. Non stick, de preferat.
  • Este esențial să potriviți numărul de ouă la dimensiunea tigăii. Pentru o frittata de 7 oua, eu am folosit o tigaie cu diametrul de 24cm.
  • Urmăriți să nu gătiți frittata mai mult decât trebuie, ca să fie bună trebuie să-și păstreze o oarecare cremozitate la interior.
  • Legumele trebuie sotate bine, să nu aibă lichid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *