Linguine AOP cu midii

Sfânta treime a sosurilor de paste, Aglio, Oglio e Pepperoncini e unul din preferatele jumătății mele mai bune, așa că îl pregătesc destul de des. Era o vreme când mâncam paste AOP la fiecare răsărit de soare de după o noapte cu zornăit de sticle goale. Acum suntem un pic mai diet conscious și le gătim mai rar, dar când o facem ne batem pe ele.

Pentru că ingredientele sunt puține și nepretențioase, e musai să fie de bună calitate. Adică uleiul de măsline să fie din ăla extravirgin presat la rece, pătrunjelul verde închis, usturoiul neaoș și nu chinezesc și last but not least, paste lungi și subțiri De Cecco. În mod normal eu cumpăr Barilla că au un preț decent și-s chiar ok, dar în cazul de față se simte diferența în favoarea celor De Cecco, așa că scot fără să crâcnesc câțiva lei în plus din buzunar.

Alegeți orice paste lungi ca spaghete, linguine sau spaghetinni. N-am încercat niciodată să folosesc paste scurte și mă îndoiesc că ar merge, sunt prea groase și dure.

aop3

Ingrediente

• Un pachet de linguine De Cecco
• 8 căței de usturoi
• 1 ardei capia
• O legătură de pătrunjel
• O ceașcă de ulei de măsline
• 3 ardei mici peperoncino rupți în bucățele (sau câțiva fulgi de chilli)
• Opțional 200g midii (congelate sau, dacă aveți timp de curățat, luați proaspete în cochilie)

Puneți la fiert 4-5 litri de apă cu o lingură rasă de sare.

Curățați usturoiul și feliați-l, tăiați ardeiul capia în cubulețe mici. Puneți uleiul într-o tigaie împreună cu usturoiul și pepperoncini (da, la rece că se arde repede și orice secundă usturoi-ulei petrecută împreună e un plus de gust). Când uleiul începe ușor să sfârâie în jurul usturoiului, adăugați ardeiul capia. Amestecați încă un minut, apoi puneți midiile pentru încă un minut-doua. Presărați pătrunjelul tăiat mic (chiffonade adică, ma dau mare că știu :), un praf de sare și opriți focul. Mare atenție, să nu cumva să ardeți usturoiul că totul e compromis. Sincer, deși nu e o practică ortodoxă, eu prefer să-l fierb mai degrabă în ulei decât să risc să-l ard. Îmi repugnă atât de tare gustul de usturoi ars, că nu ma simt bine decât dacă-l văd alb-crem maxim în farfurie. La fel și cu midiile. Se întăresc și se micșorează dacă sunt gătite prea mult. Când zic un minut-doua e pe bune, că le mai gătim împreuna cu pastele.

Fierbeți pastele cu doua minute mai puțin decât timpul indicat al dente pe pachet. Scurgeți-le de apă și puneți-le în tigaia cu sosul, dar păstrați o cană din apa în care au fiert. La foc mediu, împrieteniți sosul cu pastele, adăugând apa de la paste până când acestea sunt făcute al dente. Să nu săriți pasul ăsta, e secretul unor AOP bune. Stingeți focul și adăugați un strop de ulei de măsline deasupra. Mâna sus cine e cu mine și crede că-s mai bune la mahmureală decât ciorba de burtă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *