Chocolate Cherry Pavlova

De fiecare dată când folosesc gălbenușuri la o rețetă și rămân cu câteva albușuri în frigider, bag robotul în priză și trântesc o Pavlova. Se face imediat, e gluten free, iar singurul ei defect, anume că nu ține mult, mă eliberează de autoasemuirea cu Gargantua când ajung la a treia porție.

Prăjitura a fost creata în onoarea Annei Pavlova, primă balerină la Imperial Russian Balet, cu ocazia unui turneu în Australia și Noua Zeelanda în 1920. Deși ambele țări își revendică originea, bănuiesc ca în final size does matter, meritele fiindu-i în general atribuite Australiei.

Rețeta bezelei este 1 la 1 preluată de la Nigella, care a învățat-o chiar de la aussies, eu asumându-mi touch-ul decadent de vanilie și cireșe.

DSC_0101

Bezea cu ciocolata
• 4 albușuri
• 200 grame zahar
• 2 linguri de cacao  cernută
• ½ lingurița oțet balsamic
• 30 grame ciocolată neagră bine mărunțită

Topping
• 350ml smântâna frișcă
• 1 lingură de zahăr pudră cernut
• 1 linguriță extract de vanilie sau o păstaie
• 350 grame cireșe
• ciocolată neagră tăiată fâsiuțe pentru decor

DSC_0099

Încălziți cuptorul electric la 180°C.

Bateți albușurile până când se umflă, dar nu se întăresc prea tare (soft peaks), apoi încorporați zahărul treptat, lingură cu lingură, până când bezeaua este tare și lucioasă. Opriți mixerul și adăugați cacao, oțet și ciocolata mărunțită pe care le încorporați ușor cu o lingura de metal.

Întindeți bezeaua în tava tapetată cu hârtie de copt sub forma unui cerc de cca 18cm, netezindu-i marginile. Imediat ce o introduceți în cuptor coborâți temperatura acestuia la 150C . Este gata într-o oră, dar nu o scoateți, ci așteptați să se răcească cu ușa cuptorului întredeschisa. Nu va speriați dacă are crăpături, până și Nigellei îi ies așa bezelele cu ciocolată sau cafea.

Când sunteți gata de asamblare, întoarceți bezeaua pe cealaltă parte și așezați-o pe un platou (puneți platoul sau o farfurie deasupra ei și întoarceți). Bateți frișca adăugând la final vanilia și zahărul pudră. Puneți-o peste bezea și așezați deasupra cireșele fără sâmburi. Decorați cu ciocolată și vreau să văd și eu cine nu cere a doua porție.

Tips & tricks:

 • Întotdeauna când fac bezele șterg înainte ustensilele cu un șervețel înmuiat în oțet pentru a mă asigura că nu au nicio urmă de grăsime. Grăsimea distruge bezeaua. Din același motiv folosesc doar ustensile de metal, se degresează mai ușor.
 • Albușurile bătute prea mult se separă și arată brânzite în loc să fie lucioase, iar bezeaua se va lăsa în centru. Mare atenție, 20 de secunde pot face diferența.


4 thoughts on “Chocolate Cherry Pavlova

 1. Ramona Reply

  Eu am încercat de foarte multe ori aceasta reteta a Nigellei. Desi prietenii sunt foarte entuziasmati de acest desert, eu nu sunt 100% multumita de cum îmi iese. In momentul in care pun cacao, bezeaua se lasa. Oare de ce? Mulțumesc. PS: touch-ul meu sunt nucile

  1. anca aldea Reply

   Bună Ramona. Pentru că în bezea se adaugă ciocolată și cacao, structura este afectată așa încât nu va arăta niciodată ca o Pavlova albă. Textura și gustul sunt mai degrabă spre brownie. De asemenea, crăpăturile-s normale, dar sunt acoperite cu frișcă, așa că nu se văd. Gustul contează aici, nu e neapărat o prăjitură care să puncteze la capitolul aspect.

 2. Alina Aliman Reply

  Acest tort este demential. L-am facut pentru petrecerea dintre ani si a fost un real succes 🙂 multumesc pentru inspiratie!

  1. anca aldea Reply

   Ma bucur că l-ai încercat și mai ales că ți-a plăcut :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *