Ca scorțișoara în vinetele umplute

În ultima vreme am început să mă uit un pic altfel la banala scorțișoară. Un vârf de cuțit și orezul basmati capătă arome nebănuite, un batonaș în interior și puiul la cuptor se transformă într-un deliciu. Recunosc că m-a intrigat un pic condimentul, așa că am făcut un pic de research și am aflat că e și un antioxidant foarte bun, folosit în scopuri curative încă din antichitate. Originea e bănuită a fi feniciană, dar cum niciun manuscris fenician nu a supraviețuit, cea mai veche mențiune cunoscută a scorțișoarei este în vechiul testament: kinnamon (ebraica).

Vinetele astea evreiești umplute sunt minunat de aromate și savuroase, sănătoase și simplu de făcut. Am făcut mai multe modificări rețetei originale (Ottolenghi, desigur), printre care aceea de a o adapta gusturilor autohtone prin reducerea drastică a cantității de scorțișoară.

Ingrediente:

• 4 vinete medii tăiate pe lungime în jumătate
• 6 linguri ulei de măsline
• 1 linguriță chimion măcinat
• 1 lingura boia dulce
• ½ linguriță scorțișoară
• 2 cepe mici tăiate fin
• 500g carne tocată de vită
• 2 pumni de migdale prăjite (pe care le tocați la cuțit)
• o legătuăa de pătrunjel tocat
• 100g bulion subțire sau 2 lingurițe de pastă de tomate
• 1 cană cu apă
• Zeama de la o jumătate de lămâie
• 1 lingură melasă de rodii
• Sare și piper

vinete2

Încingeți cuptorul la 200C, scobiți vinetele dacă au prea multi sâmburi, dacă nu le lăsați așa, și crestați pulpa în romburi fără să atingeți coaja. Ungeți-le cu ulei, asezonați cu sare și piper apoi dați-le la cuptor pentru 20 de minute.

În timpul ăsta pregătiți umplutura: căliți ceapa la foc mic împreuna cu jumătate din mirodenii (cel mai bine amestecați într-un castronel chimionul, boiaua și scorțișoara, iar jumătate din amestec îl folosiți acum și restul îl păstrați pentru mai târziu). După câteva minute, când ceapa a devenit translucidă, adăugați carnea, migdalele tocate cu cuțitul, bulionul, pătrunjelul. Mai lăsați-le pe toate încă vreo 8 minute la foc mediu, asezonați cu sare și piper după gust și opriți focul.

Așezați carnea deasupra vinetelor, iar apoi punți-le într-o tavă un pic adâncă. Într-un castron, amestecați zeama de lămâie, apa, sosul de rodii, o jumătate de linguriță de sare și restul de condimente. Turnați lichidul aromat pe lânga vinete și acoperiți tava cu folie de aluminiu. Teoretic ați putea să uitați de ea pentru vreo ora și jumătate în cuptorul încins la 180C, practic din când în când trebuie să verificați să nu se evapore apa și să o completați. Se mănâncă la temperatura camerei sau călduțe, nu fierbinți.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *