Cannelloni cu urdă și spanac

Aveam vreo 300 de grame de urdă grasă, de la sibieni, parcată de mama în frigider și o tot ocoleam de două zile. Într-un final m-a lovit inspirația: urda e de fapt ricotta, iar cea mai renumită rețetă cu ricotta pe care o știu implică spanac și paste. Sa fie deci cannelloni cu ricotta și spanac.

Este prima dată când fac cannelloni în casă și ma simt ca și când am condus Fiat toată viața, iar acum m-am urcat în sfârșit în Ferrari. Cam așa de mare e diferența de gust între ce am mâncat toată viața prin restaurante și cannelloni ăștia. Zău că merită efortul, dar ca un special treat pentru cineva la care țineți, altfel, mille grazie, mănânc roșii și brânza.

Cannelloni au fost inventați acum o sută ai ceva de ani în golful Napoli. Restaurantul unde Antonino Ercolano i-a gătit prima oară există și astăzi în Sorrento, numit ’o Parrucchiano (porecla lui Antonino).

Pentru paste
• 2 ouă
• 200g faină 000

Pentru sosul marinara
• 1kg roșii
• 150ml ulei măsline
• 3 caței de usturoi

Pentru umplutură
• 300g urdă
• 200g spanac congelat
• 1 ou
Extra: parmigianno reggiano

Pregătiți umplutura amestecând la robot urda cu spanacul opărit și oul. Nu exagerați cu amestecatul, doar cât sa se vadă bucațele mici de spanac prin urdă.  Urda de la mama era sărata potrivit, de aceea nu am adăugat sare. Dacă aveți o brânză mai nesărată, adăugați-i un pic de sare.  Puneți deoparte.

2Pentru sosul marinara, scoateți sâmburii de la roșiile proaspete și faceți-le piure la robot (sau, dacă folosiți roșii în conservă, le dați doar prin robot). Încingeți uleiul de măsline și căliți un pic cățeii de usturoi curățați și zdrobiți ușor cu cuțitul. Când aceștia din urmă se rumenesc doar un pic de tot, puneți repede peste ei roșiile piure. Fierbeți la foc mic-mediu circa 20 de minute, apoi puneți sosul în blender pentru o emulsie perfecta și catifelată de roșii și ulei. Potriviți gustul de sare și adaugați pătrunjel tocat, opțional.

Foile pentru cannelloni se fac simplu cu ajutorul unui stand mixer, dar cu puțină voință pe care eu n-o am se pot executa și fără. Cu cârligul de aluat, amestecați pur și simplu făina și ouăle până când capătă consistența unui aluat și continuați încă niște minute după. Lăsați bila de aluat să se odihnească 20-30 de minute, dacă aveți timp. Dacă nu, da-ți-i mai departe și împărțiți aluatul în patru bucăți plate. Puneți la fiert o oală cu apă și sare. Cu  aparatul de făcut paste, întindeți foile de cannelloni  cât mai subțiri . Le  așezați apoi pe o suprafață pudrată cu faină și le  împărțiți în pătrate (de cca 10 cm latura), apoi le blanșați 40 de secunde (nu mai mult de doua-trei în același timp).

Urmează acum partea cea mai simpla: umplerea pastelor. Așezați un strat subțire de umplutură pe pătrățelele de aluat, lăsând un pic de spațiu pe margini, apoi rulați.

Încingeți cuptorul la 200C. Așezați în tavă jumătate din sosul de roșii peste care presarăți parmezan ras, puneți și cannelloni umpluți, apoi acoperiți cu restul de sos marinara și extra parmezan.

Dați la cuptor cam 20 de minute pana când sosul de deasupra se rumenește frumos. Ce rămâne, se pune la frigider și se reîncălzește a doua zi fără probleme.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *