Supă de dovleac copt cu usturoi și rozmarin

Mărturisesc sincer că nu-s un fan al plăcintelor cu dovleac. Majoritatea chiar n-au nimic special și mi-au creat traumatisme care au degenerat în desconsiderarea dovleacului până la punctul în care scobitul de Halloween mi se părea singura lui întrebuințare. De aici la faptul că supa asta e my all time favorite, credeți-mă că a fost un drum lung. Voi luați-o pe scurtătură și faceți supa, căci oricare ar fi viziunea voastră despre dovleac, sigur se schimba în bine.

Aș fi putut jura că undeva prin Scoția marele Gordon R. a inventat supa de dovleac. Ei bine, singurul lui merit e rețeta de față, căci leguma este originară din America, continent care i-a dat și cele mai multe întrebuințări (pumpkin bread-ul nativilor din nord, supe creme prin toate țările centrale, dulciuri cu nemiluita).

DSC_0007

Ingrediente:

• 2 oase afumate (șiră, coadă, costița, ce aveți)
• 2 dovleci plăcintari
• O jumătate de legătura de rozmarin proaspăt sau 1 lingura de rozmarin uscat
• 1 ceapă
• 2 căpățâni de usturoi
• Ulei de măsline
• Sare (puțină, în funcție de cât de sărat este osul)

Începeți prin a pune la fiert oasele și ceapa întreaga în 4-5 litri de apa. Lăsați la fiert cam o ora, apoi stingeți focul și îndepărtați ceapa.

Intre timp încingeți cuptorul la 180C. Tăiați în doua dovlecii, îndepărtați semințele și crestați-i cât mai adânc fără să tăiați coaja. Ungeți cu ulei de măsline, apoi presarăți rozmarinul și un pic de sare deasupra. Căpățânile de usturoi se spală și se taie în două, apoi se așează în cavitatea dovleacului.

2

Coaceți 1,5 – 2 ore până când dovleacul e moale și lingura pătrunde în el cu ușurință.

3

Scobiți dovleacul și adăugați-l în supa de oase împreună cu usturoiul copt (stoarceți jumătățile de căpățâna ca să iasă miezul), apoi faceți o cremă cu ajutorul blenderului vertical. Ajustați de sare și pregătiți crutoane stropite cu ulei de măsline și asezonate cu rozmarin.

DSC_0047

Tip: unele soiuri de usturoi sunt mai iuți și au un gust mai pronunțat, asa că poate fi o idee bună să adăugați usturoiul treptat în supa pe care o blenduiți.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *