Pesto

Originar din Genoa, pesto este un sos care se face în mojar cu muguri de pin, busuioc proaspăt, usturoi, ulei de măsline, Parmigiano-Reggiano și Fiore Sardo, o brânză de oaie. Există însă multe alte tipuri de pesto (vezi alla calabrese sau alla siciliano), iar spre bucuria mea chefii mari ca Antonio Carluccio acceptă varietatea și dau dezlegare la substituirea ingredientelor mai greu de găsit.

DSC_0008

Sâmbătă așteptam musafiri pentru care ma pregătisem să fac niște bruschete pe post de aperitiv, dar cum planurile s-au schimbat, am rămas cu frumusețe de mănunchi de busuioc proaspăt în frigider. Parmezanul nu-mi lipsește din casă, ulei are toată lumea, usturoi la fel, iar mugurii mei de pin au fost de fapt niște nuci din Obor pe care le-am rumenit la cuptor, după care le-am curățat pojghița amară și închisă la culoare.

Am băgat robotul în priza împreuna cu busuiocul, o legătura de pătrunjel și el uitat pe un raft al frigiderului, două mâini de miez de nucă, 100 de grame de parmezan ras, 3 căței de usturoi, 100 ml ulei de măsline și un praf de sare. Se amestecă toate destul de puțin, cât să se mărunțească și să nu devină chiar o pastă. Pesto-ul trebuie sa aibă o granulație astfel încât sa se distingă ingredientele.

L-am turnat apoi peste 250g de spaghete fierte, care au fost votate printre cele mai bune ever. S-a cerut bis. Nu mai cumpăr niciodată la borcan. Roger out.

DSC_0052


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *