Dulceață de ardei iuți cu ghimbir

N-am reușit sa-i găsesc originea, dar pentru mine a fost suficient faptul că orice bucată banală de carne pusă sub dulceața asta, fie ea și uitată cam mult pe grătar sau rămasă de la cina de ieri, devine instantaneu comestibilă.

Ghimbirul a fost colacul de salvare, l-am pus la final pentru că nu simțeam un gust wow, din cauza asta nici n-am avut rădăcină proaspătă. Mă bucur c-am avut inspirația s-o fac de parca n-ar fi o combinație deja clasică, a dus dulceața la un cu totul alt nivel.

Ingrediente:

• 500g ardei iuți roșii
• 3 ardei capia mari
• 400g zahăr
• 500 ml oțet
• 1 linguriță ghimbir măcinat (sau, și mai bine, rădăcină de ghimbir rasă)
• 5-6 borcănele de 100g

DSC_0033

Curățați ardeii de semințe, operațiune pentru care nu e o idee deloc rea să folosiți mănuși de bucătărie. Mărunțiți-i la robot.

Puneți la foc mic oțetul și zahărul. Când zahărul s-a topit, adăugați ardeii.

Lăsați dulceața să fiarbă molcom 30 de minute, după care stați cu ochii pe ea, adăugați ghimbirul și amestecați încă vreo 10 minute, să nu se ardă. Când are o consistență lipicioasă, ca de gem, opriți focul.

Setați cuptorul la 200°C. Când atinge această temperatură, așezați  într-o tavă câteva borcanele mici cu gura în jos și opriți cuptorul. Lăsați acolo borcanele pentru 10 minute.

Umpleți borcănelele cât sunt încă fierbinți, dulceața și ea să fie fierbinte, puneți capacele și acoperiți-le bine cu o pătură pentru 24 de ore.

Zice lumea că dulceața merge bine și cu brânză, eu n-am încercat încă. Îi aștept pe alții mai viteji.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *