German Chocolate Cake

De fapt nici nu-i nemțesc, atâta doar că pe americanul care l-a inventat îl chema German. Samuel German. Asta se întâmpla prin 1852. Special la acest tort este blatul în care se folosește tradițional ciocolată topită, sau fudge în cazul de față, și care îi dă o textură foarte cremoasă și fină în același timp.

Prima oară am vazut-o pe Christina Tosi la Masterchef US, descrisă de colegul Gordon R. (al ei, normal) as a living pastry guru. Părerea mea e că la mijloc e și mult marketing, dar dincolo de asta îmi plac designul naiv și interpretarea inovativa a unor deserturi clasice. Last but not least, Tosi e mișto pentru că n-am prea văzut gelatină în rețetele ei și cine mă cunoaște știe că o evit pe cât posibil. E chimică și de cele mai multe ori se poate fără.

Modificările rețetei originale sunt două mari și late: înjumătățirea cantității de zahăr (zău că nu înteleg cum poți să torni un sac de zahăr într-un tort) și înlocuirea crack-coconut creme, pentru care îmi trebuia lapte praf și n-aveam, cu crème pâtissière în care am adăugat nucă de cocos.

Rețeta nu e atât de dificilă pe cât pare și merită cu vârf și îndesat. Blatul e moale și onctuos de nici nu zici că-i blat, crunch-ul de nuci contrastează perfect cu textura mătăsoasă a blatului și completează ciocolata, iar crema de cocos se simte doar cât să completeze perfect gustul.

tort felie

Aveți nevoie de un cerc de 20 cm și de o bucată de plastic pliabilă care să vă ajute să construiți un tort înalt de 22 cm (see tips & tricks).

1/ Chocolate fudge

Intr-un castron combinați 30g ciocolata neagră ruptă în bucățele, 2 linguri de cacao și un praf de sare. Separat, încălziți 60 ml de smântână, 60 g miere și 2 linguri de zahăr. Compoziția fierbinte se răstoarnă peste ciocolată și se amestecă până ce fudge-ul capătă o consistență  lucioasă.

DSC_0001

2/ Blat

Pregătiți o tavă suficient de mare pentru a forma din blat 3 cercuri de tort de 20 cm diametrul (unul din ele, cel din mijloc, se poate compune din doua bucăți, nu e neapărat sa fie întreg). Încingeți cuptorul la 180°C.

• 230 g unt la temperatura camerei
• 320g zahăr
• 240ml lapte bătut
• 120 ml ulei
• 6 linguri fudge de ciocolată făcut mai devreme
• 2 lingurițe extract de vanilie
• 6 ouă
• 120g cacao
• 1 linguriță sare
• 3 lingurițe praf de copt
• 310g făină

Toată operațiunea se poate face la stand mixer. Alifiați zahărul și untul (cca 5 minute), apoi adăugați componentele lichide (lapte, ulei, chocolate fudge și vanilie). Continuați amestecarea la viteză medie încă 6 minute. Puneți ouăle și mai amestecați 2-3 minute, apoi încorporați repejor componentele uscate (făină, praf de copt, sare și cacao) încă 45 de secunde la low speed.

La cuptor blatul e gata în cca 20 de minute.

DSC_0022

3/ Crème pâtissière cu nucă de cocos – înjumătățiți rețeta de crema de la  Eclere, iar în loc de ciocolată, brandy și cacao adăugați o linguriță de extract de vanilie și nucă de cocos după gust.

DSC_0010

4/ Crunch de nucă

Mărunțiți 125 g fulgi de orez în bucățele de cca 2 x 2 mm (sigur că nu vor fi egali, e doar o dimensiune orientativă). Puneți-i deoparte.

În bolul robotului puneți 220 g de nuci coapte peste care adăugați un praf de sare, 3 linguri de zahăr și 3 linguri de ulei. Porniți robotul la viteză maximă până obțineți o consistență lichidă, adăugând mai mult ulei dacă este necesar. Amestecați nucile cu fulgii de orez.

5/ Chocolate frosting

Cu mixerul la viteză medie bateți 230 g unt, 100 g zahăr pudră și 40 g cacao până când consistența este pufoasă (cam 7 minute). Reduceți viteza mixerului și încorporați 4 linguri de lapte. Continuați operațiunea  încă  3 minute până ce frostingul e gata.

Asamblarea se face așa: în inelul de tort așezați blatul, însiropați-l cu lapte simplu, deasupra puneți jumătate din cantitatea de cremă de cocos, jumătate din crunch, o treime din frosting. Continuați cu a doua bucată de blat (care poate fi cea ai urâțică și eventual compusă din bucăți), însiropați-l cu lapte, iar deasupra așezați restul de cremă de cocos, crunch și a doua treime din frosting. Acoperiți cu ultima bucată de blat, însiropați, iar deasupra întindeți restul de frosting. Tortul trebuie să stea minim o zi la frigider, iar înainte să îl tăiați ar fi bine să-l scoateți cam 30 de minute la temperatura camerei.

Tips & tricks:

  1. Puteți face o parte din creme și chiar blatul cu o zi înainte.
  2. Ținut la frigider blatul se taie și se manevrează mai ușor.
  3. Ca să construiți un tort înalt, luați orice bucată de plastic pliabil, îmbrăcați-o în folie alimentară și fixați-o în interiorul inelului de tort.
  4. Dacă n-aveți timp și chef să faceți chocolate fudge, puneți o cantitate echivalentă de ciocolată topită.
  5. Puteți congela tortul cu 14 zile înainte se servire. Atâta doar sa-l decongelați 24 de ore în frigider.
  6. Cum face Christina tortul: https://www.youtube.com/watch?v=04PZ_DWV1sg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *