Rețeta de urzici cu usturoi a mamei mele

Denumirea neaoșă m-a făcut să cred multă vreme că urzicile-s românești și că doar noi le preparăm cu mândrie la ieșirea din iarnă. Am aflat între timp că și-n bucătăriile occidentale urzicile sunt prețuite și gătite cu spor, și încă în multe feluri: pesto, supă, plăcintă, cu sau fără alte verdețuri. Acum, dacă am așteptat mai bine de 30 de ani ca să le gust măcar, mai stau o vreme până la alte experimente și merg pe calea bătătorita, anume minunata mâncare de urzici cu usturoi a mamei.  

Aseară mi-am făcut curaj și-am curățat o plăsuță de urzici, fără mănuși. Le-am spălat, apoi le-am pus la fiert în apă cu sare cam zece minute. Ideea e, ca s-o citez pe mama ‘să te asiguri că-s bine fierte, altfel nu-s bune’. Le-am scurs, iar din zeama în care au fiert am pus deoparte o jumătate de cană. Ar fi trebuit să o păstrez pe toată și s-o beau căci e renumită ca fiind foarte sănătoasă, numai că eu n-am ajuns încă la nivelul ala. It’s a process.

În zeama păstrată am dezlegat două linguri de făină, am adăugat 5 căței de usturoi zdrobiți și-am turnat totul peste urzici. Aspectul trebuie să fie cel al unei ciulama.

Separat, într-o tigaie, am călit în puțin ulei o ceapă tăiată mărunt, căreia i-am adăugat apoi amestecul de urzici, făină și usturoi. Am lăsat aromele să se împrietenească și făina să se gătească câteva minute, apoi am introdus elementul modern: blenderul vertical. M-am oprit la timp, până să se transforme totul în supă cremă.

O  mâncare perfectă pentru detoxificarea de primăvară, făcută ca în sudul țării, de post.

urzici3

 


One thought on “Rețeta de urzici cu usturoi a mamei mele

 1. Marceline Enama Reply

  Uite ca am dat peste asta pagina web despre Rețeta
  de urzici cu usturoi a mamei mele, cautand despre maramu.
  Acum iti spun ca faci treaba super. poate vrei sa vizitezi
  si pagina http://cazare-maramures.net un site despre tara maramuresului.
  Multutmesc frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *