Brooklyn Blackout Cake

Una dintre rețetele uitate ale New Yorkului, Brooklyn Blackout Cake surprinde prin simplitate și gust intens. Ebinger Baking Company din Brooklyn, înființată în 1898 de George and Catherine Ebinger, este locul de origine al faimosului tort atât de plin de ciocolată că se numește blackout. Nu-mi dau seama cum a falimentat Ebinger, cu o istorie bogată și Frank Sinatra drept client fidel, dar un lucru e sigur din păcate: n-a lăsat nicio rețetă. Chiar și în cele câteva cofetării newyorkeze care-l mai prepară, gustul  acestui minunat old fashioned cake e destul de diferit. Puțini sunt cei ce-și mai amintesc savoarea rețetei originale, iar cei mai mulți dintre ei apreciază rețeta lui Annie Bell din The Baking Bible. Se pare că tortul trebuie să aibă nici mai mult, nici mai puțin de 3 blaturi și doar o singură cremă. Nici nu-i trebuie altceva.

 

if

BLAT

 Unt: 180g
 Zahăr: 300g
 Oua: 3
 Extract de vanilie: 1 linguriță
 Cacao: 50g
 Praf de copt: 1 linguriță
 Bicarbonat de sodiu: 1 linguriță
 Făină: 280g
 Lapte: 200ml

Pregătiți și ungeți cu unt 3 forme rotunde de 22 cm (sau una-două tăvi care să vă permită să decupați 3 cercuri de 20 cm). Încingeți cuptorul la 170° C.

Cu ajutorul unui mixer, alifiați untul la temperatura camerei împreună cu zahărul. Când amestecul arată ca o cremă spumoasă, adăugați ouăle unul câte unul, apoi vanilia. Urmează ingredientele uscate (făină, praf de copt, bicarbonat, cacao), ce trebuie încorporate în două reprize. Cu mixerul pornit, turnați laptele în fir subțire. Împărțiți compoziția rezultată între cele trei forme și coaceți pentru 25-30 de minute sau până când centrul blatului trece testul scobitorii.

if

Când blaturile sunt reci, decupați fiecare blat de 22 cm cu ajutorul unui cerc de 20 cm. Marginile rămase se mărunțesc cu ajutorul unui robot și se pun deoparte pentru a îmbrăca tortul.

if

CREMA DE CIOCOLATĂ

Amidon: 75g
 Lapte: 600ml
 Zahăr: 300g
 Glucoză lichidă sau miere: 1 linguriță
 Cacao: 100g
 Extract de vanilie: 1 linguriță
 Unt: 100g

Dezlegați amidonul cu o treime din lapte. Restul de lapte trebuie dat fiert împreună cu zahărul, mierea și cacao cernută, amestecând cu un tel. Adaugați amidonul și fierbeți amestecând constant până când se formează o cremă tare. Opriți focul și adaugați extractul de vanilie și untul. Dacă e nevoie, strecurați crema cu ajutorul unei site. Acoperiți-o cu folie și lăsați-o să se răcească.

ASAMBLARE 

Ideal este ca atât blatul, cât și crema să fie reci, de la frigider.

Întindeți un sfert din crema de ciocolată peste primul blat, după care așezați deasupra al doilea blat urmat de încă un sfert din cremă.

Acoperiți cu al treilea blat, îmbrăcați tortul în crema rămasă și lipiți de ea firimiturile de blat pe toată suprafața. Acoperiți ușor tortul cu o folie și uitați de el până a doua zi. Înainte să-l tăiați, scoateți-l la temperatura camerei cel puțin 30 de minute pentru ca untul din compoziție să se înmoaie.
felie3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *