Quiche Lorraine

Probabil cea mai cunoscută și apreciată plăcintă franțuzească, quiche-ul își are originile în Germania.  Numele provine de la cuvântul german küchen care înseamnă plăcintă, iar pe vremuri era pregătit din aluat de pâine, ceapă și carne grasă, adică ce aveau fermierii prin gospodărie.

Până la pate brisée și brânzeturi fine a fost cale lungă, asumată de francezi, care au reușit să  transforme o umilă plăcintă într-o delicatesă cunoscută în toată lumea.

Aluat < pâte brisée>

Transformă în firimituri 100g unt rece tăiat cubulețe cu 200g făină și un praf de sare. Adaugă apoi vreo 3 linguri de apă rece și lucrează aluatul doar până se leagă sub forma unei bile, nu mai mult, apoi pune-l la frigider pentru 20 de minute.

Pudrează masa cu făină și întinde aluatul cât să acopere o formă de tartă și marginile ei. Așează-l în formă, dar nu tăia marginile și pune-l la frigider pentru încă 20 de minute.

Când se scurge timpul, coace-l încă 20 de minute la 200 de grade cu niște fasole așezată deasupra unei foi de copt, în forma de tartă. Dă la o parte fasolea și umple tarta cu cele de mai jos.

Umplutură:

– O mână de brânză rasă: emmental , cheddar sau gruyere
– 50g pancetta (în loc de lardon-ul franțuzesc)
– 100g mușchi file
– Apparel format din 2 ouă, 2 gălbenușuri, 400g de smântână 30%, sare și nucșoară

Peste aluatul copt mai sus presară brânza, apoi pancetta și mușchiul file care au fost în prealabil rumenite în tigaie, apoi toarnă apparelul.

Pune quiche-ul în cuptor încă 30 de minute la 180°C sau până când e bine rumenit.


6 thoughts on “Quiche Lorraine

 1. Vera Mantu Reply

  Ce diametru are forma in care ai copt aluatul pentru quiche?
  Am dat de tine prin Adi Hadean si ma bucur!

  1. anca aldea Reply

   Mulțumesc, Vera:). Diametrul este de 26 cm (baza de jos).

   1. Vera Mantu Reply

    multumesc foarte mult si weekend placut!

 2. Teodora Reply

  Tocmai ce s-a declansat pasiunea quiche-ului la mine si in weekend am facut cu branza brie si praz, iar ieri cu cod, porumb si mai multe verdeturi pe cale sa se usuce. Suna interesant si acesta, dar mi-ar placea altceva in loc de muschi file. Ceva sugestii?

  1. anca aldea Reply

   Bună Teodora. Ai putea folosi bacon sau orice altă carne un pic afumată, chiar și chorizo.

   1. Teodora Reply

    Chorizo sounds delicious! Multumesc frumos, Anca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *