Cozonaci moldovenești

Pe vremuri, când magazinele nu abundau de dulciuri, mai toate casele în care intrai cu prilejul vreunei sărbători, aveau cozonaci. Îi uram. Cei mai mulți erau seci, fără gust sau, mai rău, tari.  Mi-era și milă de gospodinele care frământau până asudau pentru ca în final cozonacul să nu crească. Așa de tare m-a îngrozit perspectiva muncii în zadar, încât n-a fost de nicio mirare faptul că, deși cochetez cu bucătăritul de niște ani, abia de vreo doi am început să fac cozonaci. Asta pentru că am descoperit o rețetă minunată de cozonac moldovenesc, care mi-a ieșit perfect de fiecare dată, cu textură pufoasă și umedă, gust dulce și aromat.  Meritul îl are doamna profesoară Silion Ilinca, maestru în arta culinară, căreia îi mulțumesc.

Mise en place

În primul rând, camera în care faceți cozonacii trebuie să fie calda. Dacă-i frig, dați drumul la cuptoare, aeroterme sau centrale. Apoi, vă sfătuiesc să apelați la un stand mixer. Dacă nu aveți, procedați ca doamna Ecaterina colonel Steriad (citată de Radu Anton Roman) și antamați doi bărbați puternici care să frământe cozonacul, pe rând, vreme de două ore. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, ascundeți mixerul ăla în cămară.

cozonac intreg
Rețetă pentru 2 cozonaci

Aluatul de cozonac are 3 componente, care sper să nu sperie pe nimeni pentru că nu-s deloc greu de făcut: maia, chaudeau și aluat opărit.

1/ Maia: amestecați 160 g făină, 100 ml lapte, 60 g de drojdie proaspătă și o linguriță de zahăr. Lăsați la dospit.

2/ Chaudeau-ul se face din 8 gălbenușuri, un praf de sare, 200 g zahăr, arome (coajă de vanilie, vanilie, rom) și 100 ml lapte. Amestecați gălbenușurile cu sarea și așteptați 5 minute, apoi adăugați zahărul, aromele și laptele călduț.

3/ Aluat opărit: peste 150 g făina adăugați în fir 250 ml lapte care a fost dat în fiert. Omogenizați și puneți deoparte.

Frământați aluatul opărit cu chaudeaux-ul și apoi cu maiaua, după care încorporați restul de făină. Adaugați treptat grăsimea alifiată, întâi untul și apoi uleiul. Frământați la robot cca 25-30 minute sau la mână o oră, după care acoperiți aluatul și lăsați-l la dospit într-un loc călduț, până își dublează volumul.

Pentru crema de nuci aveți nevoie de 3 albușuri, 150 g zahăr, 300 g nuci măcinate, 1 lingură cacao, coajă de lămâie, vanilie, rom (sau brandy, nu esență de rom). Nu trebuie să bateți albușurile spumă, pur și simplu amestecați bine toate cele enumerate.

Cu aluatul crescut bine și crema de nuci pregătită, vă pregătiți de ultima etapă a preparării gloriosului cozonac moldovenesc. Adică mai frământați pun pic aluatul, îl împărțiți în 4 bucăți pe care le întindeți cu merdeneaua pe o suprafață pudrată cu făină. Puneți crema de nuci pe fiecare bucată și rulați.

 

cozonac rulaj 1

cozonac rulaj 2

Împletiți ruladele astfel obținute două câte două și așezați-le în forme la dospit, tot într-un loc călduț, încă vreo jumătate de oră cel puțin.

cozonac rulaj 3

cozonac rulaj 4

Coaceți cozonacii maxim 45 de minute, întâi la 180° C vreo 5-10 minute, apoi scădeți temperatura la 150° C.

cozonac intreg 2

—–

Pentru că ingredientele necesare aluatului sunt împărțite între cele trei componente, vă scriu mai jos cantitățile totale, ca să știți ce puneți pe lista de cumpărături:

1 kg făină (de preferat Grania verde)
450ml lapte
60 g drojdie proaspătă
8 gălbenușuri
300 g zahăr
150g unt la temperatura camerei
50 ml ulei
arome: coajă de lămâie, sare, vanilie, rom (sau alt alcool aromat, nu esență de rom)

În plus, pentru umplutură vă mai trebuie:

3 albușuri
150 g zahăr
300 g nuci măcinate
1 lingură cacao
arome: coajă de lămâie, vanilie, rom/ brandy

cozonac cover


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *