Croque madame

O variațiune a mai cunoscutului croque monsieur, cu un ou prăjit în plus, faimosul senviș și-a făcut apariția la începutul secolului trecut,  în meniul unei cafenele pariziene. Are în compoziție sos bechamel, muștar Dijon, jambon, brânză (tradițional se folosește emmental sau gruyere) și două felii de pâine. Adică ingredientele unui brunch perfect pe care mă angajez să-l pregătesc oricui aduce șampania.

Sosul bechamel poate fi pregătit cu o zi înainte, stă bine mersi la frigider și așteaptă să se facă dimineată și să fie întins pe pâine. Vă trebuie 25g de unt pe care îl topiți și peste care adăugați 25g de făină. Amestecați bine rântașul, pentru ca făina să se gătească încă din această etapă. Adăugați apoi, treptat și amestecând viguros cu un tel, 250 ml de lapte călduț. Vă opriți din amestecat doar când sosul fierbe de câteva minute și se îngroașă. Dacă mânuiți telul cu forță, n-ar trebui să apară cocoloașe în sos. Și chiar dacă se întâmplă asta, rezolvați cu un blender vertical sau cu o sită. Asezonați cu sare și un praf de nucșoară.

Asamblarea senvișului:

Ungeți o felie de toast cu muștar de Dijon și alta cu bechamel.

Acoperiți cu jambon și brânză (eu am folosit brie că asta aveam în frigider)

Închideți senvișul și prăjiți-l în unt, cam două minute pe fiecare parte.

Acoperiți-l apoi cu sos bechamel și vârâți-l sub grilul încins al cuptorului pentru două minute, până când sosul se rumenește.

În timpul ăsta prăjiți ouăle, pe care le așezați peste senviș. Divin.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *