Lachmacun. Minunata pizza turcească. Sau e armenească?

Numele provine de la arăbescul laḥm ʿajīn, care înseamnă aluat cu carne, iar prepararea acestei savuroase pide datează de mii de ani. Originea îi este tradițional disputată de turci și armeni, iar mai nou la acest party și-au făcut apariția și grecii ciprioți. Sincer, cu așa vechime, nu cred că mai știe nimeni de unde vine de fapt. Cum noi n-avem vreo miză personală, să zicem că-i turcească, deși știm cu toții cât de pricepuți sunt turci la a lua și a-și asuma lucruri.Așa cum îi spune și numele, lachmacunul (se pronunță lachmagiun) este o lipie acoperită cu carne aromată, foarte gustoasă și în același timp extrem de ușor de făcut. Începeți cu frământatul lipiilor, pentru că durează vreo 2 ore toată operațiunea de așteptat să crească, timp în care puteți să vedeți și-un film, nu doar să faceți umplutura.
Lipii marca Ottolenghi, cele mai bune pe care le-am încercat
• Amestecați 180 g apă călduță cu o linguriță de drojdie uscată și o linguriță de zahăr, apoi așteptați 15 minute să se activeze drojdia.
• Amestecului de mai sus adăugați-i 120 g de iaurt grecesc, 500 g de făină de pâine și o linguriță de sare.
• Aluatul astfel obținut trebuie frământat la robotul dotat cu cârlig timp de 2 minute la viteză mică și încă 5 la viteză medie. Formați apoi 8 bile (adunând colțurile aluatului în mijloc), acoperiți-le cu un prosop și lăsați-le la dospit o oră și jumătate, într-un loc călduț.
Umplutură
• 1 kg carne tocată de vită sau miel
• 2 cepe medii
• 2 ardei capia
• 2 ardei verzi mici
• 3 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 lingura de sumac
• 1 lingură de boia de ardei dulce
• Boia iute după gust (sau ardei iute turcesc, dacă aveți)
• ½ linguriță chimion
• 1 lingură pastă de tomate
• 2 lingurițe sare (e posibil să fi pus chiar mai multă)
• Pentru servit vă mai trebuie pătrunjel și lămâie
Mărunțiți ceapa, ardeii și usturoiul cu ajutorul unui robot, apoi puneți-le într-un prosop pe care îl strângeți, pentru a scoate zeama din legume (sau presați-le într-o sită).

Amestecați legumele de mai sus cu carnea, pasta de tomate, pătrunjelul și mirodeniile.

Eu întotdeauna gust carnea de chiftele/ cârnați formând o mică chifteluță care e gata în nici 2 minute. Ajustez de sare și mirodenii, după care iar mai fac o chifteluță, o prăjesc și o mănânc. Acum cred că se explică multe din dietele mele eșuate.
Finalizare lachmacun
Încingeți cuptorul la cea mai mare temperatură, eventual chiar adăugați-i o piatră de pizza/grătar de fontă care să crească temperatura.
Întindeți bilele de aluat pe o suprafață cât mai puțin aderentă și pudrată cu făină (la faza asta foaia de silicon de la Ikea își scoate toți banii), nu mai groase de 1-2 mm, apoi transferați-le pe o tavă de cuptor tapetată cu foaie de copt. Direct în tavă, împrăștiați amestecul de carne peste aluat, presându-l ușor.

IF

Coaceți apoi până când pe marginile lipiilor apar pete maronii. Pe măsură ce sunt gata, așezați pidele unele peste altele și acoperiți-le cu un prosop, să se înmoaie ușor. Se mănâncă cu mult pătrunjel și lămâie stoarsă, dar nu ocoliți nici salata de ceapă roșie cu sumac.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *