Biscuiți cu portocale

Originea biscuiților cu unt e notată de wiki ca fiind daneză, cu rădăcini pe la începutul secolului trecut. Dar pentru că de fapt vorbim de fapt de un pâte sucrée aromat, îmi iau libertatea să cred că acești biscuiți,  minunat de fragezi și parfumați, vin din țara cu tarte și ecleruri.

Rețeta de față este una din cele două pe care le-am memorat în timpul practicii la departamentul de pastry al unui hotel de 5 stele din București. E foarte simplă, o poate face orice începător, dar surprinde prin gustul curat al portocalelor, pus în valoare perfect de savoarea și frăgezimea untului .

Ingrediente:

300 g unt la temperatura camerei
180 g zahăr
4 gălbenușuri
20 ml suc de portocale
10 g coajă rasă de portocală
560 g făină
1 pliculeț praf de copt (10g)
10 g amidon
Un praf de sare

Folosiți un mixer și alifiați untul cu zahărul. Adăugați apoi gălbenușurile, sucul și coaja de portocală. Urmează încorporarea componentelor uscate (făină, amidon, praf de copt, sare) care trebuie făcută ușor, cu mâna. Când aluatul începe să se lege*, împărțiți-l în două bile, aplatizați-le și puneți-le la frigider pentru măcar 20 de minute, îmbrăcate în folie alimentară.

IF

Porniți cuptorul electric la 170° C.

Pe o suprafață neaderentă și pudrată cu făină, întindeți prima foaie până la o grosime de o jumătate de centimetru, apoi decupați biscuiții cu ajutorul formelor.** Aluatul care rămâne se pune la frigider și, după răcire, se transformă și el în biscuiți.

La cuptor toată treaba durează vreo 10-12 minute. Vă ies cam 3 tăvi de biscuiți, dar cum rezistă foarte bine multe zile într-un recipient închis, mai bine faceți mai mulți. Oricum, se mănâncă cu viteza luminii.

*Nu lucrați prea mult aluatul, pentru că făina își dezvoltă glutenul și biscuiții ies tari.

**Dacă n-aveți forme de biscuiți, formați biluțe pe care le aplatizați apoi cu o furculiță (o singură mișcare).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *