Carbonara cu cârnați sicilieni

De foarte multă vreme aveam în minte să execut ideea asta văzută într-o carte de-a lui Jamie, a cărui fană eram acum vreo zece ani. De fapt, ideea nici măcar nu e a lui, ci a bunicului lui Genaro Contaldo (dacă-mi amintesc bine, căci cartea e acasă, iar eu umblu teleleu pe la mare, după cum bine știți). Varianta de mai jos este o adaptare proprie, după rețeta pe care o folosesc când fac carbonara clasice, doar că acum am măcelărit niște cârnați decongelați până au ajuns chifteluțe. Care cârnații sunt producție proprie, de origine siciliană, fără de care nu mai pot face Crăciunul de câțiva ani încoace. Voi puteți lejer să amestecați carne de porc tocată cu parmezan, fenicul și vin roșu după bunul plac. De preferat gustați amestecul (nu crud, ci prăjit) și, după ce vă mulțumește gustul, mai lăsați-l să stea câteva ore sau chiar peste noapte, ca să aibă timp aromele să se combine.

Ingrediente pentru 2 persoane

300g fettuccine sau spaghete

3 cârnați italienești proaspeți

2 gălbenușuri

2 ouă

60g parmezan

Ceva grăsime, de preferat untură. Eu am topit niște guanciale, tot producție proprie. Cine vrea rețeta, să spună.

Piper din abundență

Metodă

Într-un bol mare, bateți ouăle cu parmezanul și piperul, apoi lăsați-le la temperatura camerei până-s gata celălalte componente.


Prăjiți chifteluțele formate din cârnați în untură. Când sunt gata, turnați peste ele pastele fierte în sare, amestecați un picuț la foc mare, ca acestea să împrumute gustul cârnaților, apoi răsturnați-le în castronul cu ouă. Ăsta e un moment de arătat mușchii, căci dacă nu amestecați tare, căldura pastelor poate transforma ouăle în omletă, în locul unui sos cremos. Mâncați-le calde și repede, căci nu se pot reîncălzi. Dacă totuși mai rămân (deși nu cred), folosiți-le a doua zi la frittata.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *