Orez cu lapte și caramel sărat

De data asta n-o să le dau francezilor ce-i al francezilor, adică riz au lait et caramel beurre salé, pentru simplul motiv pe tot mapamondul se amestecă în tuciuri lapte și orez. Mărturisesc sincer că pe mine nu m-a convins niciodată combinația simplă, cu pudră de scorțișoară sau zahăr vanilat. Tocmai de-aia am simțit nevoia de un upgrade, iar sosul de caramel sărat se potrivește nesperat de bine și transformă un simplu orez cu lapte într-un desert special. Mi-a plăcut atât de mult și mi se pare un dulce mega sănătos pentru copii, că-mi propun să încerc și varianta cu ciocolată. Stați pe aproape și mâncați orez cu lapte.

Orez cu lapte și vanilie
1,5 litri lapte 3,5% grăsime
150 g orez cu bob rotund
75 g zahăr
2 lingurițe extract de vanilie sau 2 pliculețe de zahăr vanilat (caz în care se micșorează cantitatea de zahăr de mai sus cu 20 de grame)

Sos de caramel sărat
150 g zahăr
200 ml smântână pentru frișcă
100 g unt
½ linguriță fleur du sel (sau altă sare, caz în care se pune un picuț mai puțină)

La foc mediu, am pus la fiert laptele, orezul, zahărul și vanilia. Toată treaba a durat cam 25-30 de minute, timp în care mi-am mai făcut de lucru prin bucătărie și din când în când am mai amestecat în oală să nu se lipească orezul de fund sau să se umfle laptele. Consistența trebuie să fie una destul de lichidă, însă cremoasă (se mai leagă orezul când se răcește).
Când orezul a fost gata, m-am apucat de caramel. Am luat o tigaie de teflon în care am topit zahărul și-am mai pus mâna pe un ibric în care am înfierbântat smântâna. După ce zahărul s-a topit și-a căpătat o culoare aurie, i-am adăugat smântâna fierbinte cu grijă, amestecând viguros pe fundul cratiței. Am mai ținut caramelul un pic pe foc, apoi am adăugat untul și sarea și-am amestecat până când s-a legat totul.

N-a mai rămas decât să umplu și șase pahare cu orez și caramel. Teoretic trebuie lăsate să se răcească, dar eu n-am avut răbdare și-am devorat unul cald.

De știut:
• Proporția lapte-orez trebuie să fie de 10 la 1 pentru a obține un desert cremos, chiar și când se răcește.
• Dacă se întâmplă să rămână bucăți de zahăr netopit în sosul de caramel, strecurați-l cu ajutorul unei site.
• Se păstrează la frigider pentru 2-3 zile.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *