Chifle pentru burgeri

Deși am o rețetă căreia nu i-am găsit pereche de mai bine de-un an, încă mai caut burgerul perfect. Dacă l-am găsit, so be it, dar zău că-i fun să mănânci cauți. Ultima descoperire e o chiflă excelentă și atât simplu de făcut, că-ți va părea mai greu să mergi să cumperi carnea.
Am încercat două variante, prima de pe blogul codrudepâine.ro și a doua lui Adrian Hădean.  Minunate ambele, comparabile la gust și textură, adică cu o aromă dulceagă și o anume fermitate care le permite să susțină greutatea burgerului și să nu se fărâme ca cele din comerț, dar în același timp sunt fragede. Însă, în vreme ce chifla de pe codrudepâine.ro presupune un aluat prefermentat și un timp de dospire mare (la rece), cea a lui chef Hădean câștigă detașat la simplitatea și rapiditatea preparării. Lui îi aparține rețeta de mai jos, cu aplauze.


Pentru 10 chifle vă trebuie un ou pus deoparte și următoarele:
• Ingrediente uscate: 700g făină, 7 g drojdie uscată, 30 g zahăr și 10 g sare
• Ingrediente lichide: 250 ml lapte, 125g apă, 55 g unt
Amestecați ingredientele uscate într-un castron, iar pe cele lichide puneți-le pe foc într-o crăticioară, până când se topește untul. Folosiți apoi un stand mixer pentru amestecarea aluatului, adăugând întâi o treime din ingredientele uscate peste lichidul format din lapte, apă și unt, apoi continuați să încorporați treptat făina. Când ați terminat, adăugați un ou și continuați să frământați aluatul încă vreo 7 minute. Împărțiți-l în zece bile pe care lăsați-le la dospit o oră, acoperite, în tava în care se vor coace. La final ungeți-le cu ou, presărați-le cu susan și coaceți-le pentru 10 minute la 210° C. Ce nu consumați în decurs de o zi, păstrați la congelator.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *