Plăcintă cu varză ca-n Ardeal

Să ridice mâna sus cine a pus varză la murat și n-a rămas cu o bucată-două care n-au încăput în butoi. Cum mâncarea de varză dulce nu-mi place defel, iar verzele rămase erau 3 (câtă salată să mănânci…), mi-am suflecat mânecile și m-am apucat de frământat plăcinte.
Țara noastră are două variante mari de vărzări, anume plăcintele moldovenești și cele ardelenești. N-a fost greu să mă decid, căci în Moldova plăcintele sunt de post, cu un picuț de ulei, în timp ce ardelenii conving prin impresionanta cantitate de untură.

Foaia de plăcintă
Rețeta am găsit-o în cartea lui Radu Anton Roman și e cel mai fraged aluat fraged pe care l-am făcut vreodată. Pentru o plăcintă vă trebuie 300 g făină, 100 g untură (sau unt), 1 ou, 100 ml lapte, 5 g drojdie instant sau o lingură din cea proaspătă. Amestecați făina cu oul, laptele și drojdia, apoi frământați adăugând untura, câte puțin. Lăsați-o o oră la dospit.

Cât privește umplutura, am testat trei variante: 1/ varză simplă, condimentată cu sare și piper, 2/ varză cu boia și chimen, 3/ varză cu boia și cimbru. Toate au fost bune, dar chimenul parcă dă un gust mai special plăcintei, așa că asta-i varianta pe care v-o recomand. Vă trebuie:
• O varză, tocată fin
• Câteva linguri de untură
• Sare
• Piper
• Chimen (o linguriță)
• Boia dulce (o linguriță)

Sărați varza și frământați-o un pic. Căliți-o apoi în untura până când nu mai lasă apă, având grijă să nu se lipească de fundul cratiței. Condimentați și lăsați-o să se răcească.
Întindeți foaia și tăiați-o astfel încât să formați un pătrat, peste care puneți umplutura astfel încât să puteți închide plăcinta (colțurile formate de varză să fie îndreptate către laturile pătratului de aluat).

Întoarceți-o pe cealaltă parte și folosiți marginile de aluat rămase de la decupat ca să decorați plăcinta după bunul plac.

Mai ungeți-o cu ou și uitați de ea vreo 30 – 40 de minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.
PS: 4 persoane devorează in no time o plăcintă, așa că dacă mai vreți să rămână și pentru a doua zi vă sfătuiesc să dublați cantitățile și să faceți două plăcinte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *