Pasta alla Norma (paste siciliene cu vinete și roșii)

Printre cele mai vechi și cunoscute rețete siciliene, pastele alla Norma sunt și primele pe care m-am încumetat să le gătesc pe vremea când cunoștințele mele culinare se rezumau la o ciorbă și niște șnițele. Îmi amintesc că eram fan Jamie Oliver, iar cartea lui Cu Jamie în Italia devenise un fel de Larousse gastronomique pentru micuța mea bucătărie de la etajul 8. Răsuflu cu ușurare c-am depășit etapa spaghetelor carbonara cu smântână, deși mai găsesc și acum rețete care-mi plac la Jamie. De ceva vreme însă am descoperit o sursă minunată de rețete italiene autentice, anume blogul pe care Frank Fariello l-a creat în memoria bunicii sale siciliene Angelina. Sunt detaliate aici trucuri și tehnici, importanța unui ingredient sau a altuia, proveniența rețetelor, toate informațiile fiind bine documentate. Thank you Frank.

if

Pentru 4 porții de paste alla Norma vă trebuie:
– Un pachet de paste scurte (ale mele au fost Barilla integrale)
– 2 vinete medii
– 5 căței de usturoi
– O conservă de 800 g de roșii în suc (zdrobite) sau 300 g bulion de casă + o jumătate de cană de apă
– Ulei de măsline din belșug
– O legătură de busuioc
– Pecorino romano (sau parmezan)

Deoarece prăjitul vinetelor mi se pare prea messy și uleios, prefer varianta cuptorului care zău că nu mi se pare mai puțin savuroasă. Tăiați vinetele în cubulețe de 1 x 1 cm, stropiți-le generos cu ulei de măsline și sare, apoi dați-le la cuptor până se înmoaie și se rumenesc. În timpul ăsta faceți sosul marinara: căliți fără să rumeniți (maxim 1 minut) cățeii de usturoi în câteva linguri de ulei de măsline, apoi adăugați piureul de roșii și gătiți până când sosul se îngroașă și roșiile se separă de ulei. Adăugați o treime din vinetele coapte și jumătate din cantitatea de busuioc.
Fierbeți pastele în suficientă apă sărată, apoi răsturnați-le în tigaia cu sos și amestecați-le o jumătate de minut la foc mic. Adăugați restul de vinete, puneți pastele în farfurii și decorați cu busuioc și pecorino.
De știut
– Brânza folosită tradițional este ricotta sărată, însă se acceptă substituirea ei cu pecorino. Mie însă-mi place mai mult parmezanul și n-am mustrări de conștiință să-l folosesc.
– Denumirea pastelor se trage chiar de la opera Norma, a compozitorului sicilian Vicenzo Bellini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *