Supă de roșii cu găluște

Nu m-am întors cu papornița plină cu roșii din țările calde, deși asta e clar pe my wish list. Deplasarea a fost doar până la magazinul din colț pentru două conserve și niște griș, că restul ingredientelor erau prin casă. Mi-a mai luat vreo oră să termin supa și încă vreo cinci minute să spăl vasele. Not bad pentru o oală cu gust perfect de vară și din care mâncăm vreo trei zile. Spring, I’m way ahead of you.

Supă
• 2 conserve mari de roșii în suc (2 x 800 g)
• 2 morcovi
• 2 cartofi
• 2 cepe
• 4 căței de usturoi
• Un sfert de țelină și/sau un păstârnac
• Ulei de măsline
• ½ linguriță cimbru
• Sare și două linguri de zahăr

Găluște
• 2 ouă
• Griș

1. Am pus la fiert 4 litri de apă împreună cu o ceapă, morcovii, cartofii, țelina și niște sare. Când legumele au fost fierte le-am scos, am dat focul mic și am preparat găluștele: am amestecat ouăle bine, apoi am adăugat griș puțin câte puțin până când amestecul stătea pe liguriță, dar nu era foarte tare. Găluștele trebuie introduse imediat în supă cu ajutorul unei lingurițe unse cu ulei. Practic am luat cu lingurița amestecul de griș și ouă și l-am introdus în supă, așteptând să se desprindă singur. Am fiert găluștele cam 20 de minute, apoi am stins focul și am acoperit oala pentru încă 20 de minute.
2. Într-o altă oală am călit o ceapă și cățeii de usturoi în ulei de măsline, la foc mic, pentru 2-3 minute. Am adăugat roșiile din conservă împreună cu sucul lor și o cană cu apă. Treaba asta a fiert cam un sfert de oră, apoi am adăugat morcovii și cartofii scoși din supă, zeama de la găluște și-am lăsat blenderul vertical să transforme totul într-o supă cremă. La final am pus și găluștile și-am mai lăsat supa acoperită încă vreo oră, ca aromele să se așeze și să se împrietenească. A doua zi a fost și mai bună.

Tips:
• Nu omiteți usturoiul și zahărul, sunt ingredientele secrete pentru gustul văratec al supei.
• Găluștele ies pufoase dacă manevrați cu rapiditate amestecul de ouă și griș și nu îl faceți prea gros.
• Dacă vă treziți că găluștele au absorbit prea multă zeamă de legume și supa de roșii e prea groasă, adăugați-i niște apă clocotită.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *