Lasagne alla bolognese

O amică din Italia mi-a scris rețeta pe o bucată de hârtie dictando acum vreo cincisprezece ani, ceea ce o face printre cele mai vechi pe care le știu. Culmea e că n-am modificat nimic, deși nu-mi stă-n fire. De-a lungul anilor am învățat doar că dacă ai răbdare și fierbi sosul mult timp, la foc molcom, gustul este mult mai intens, că e mai bună o carne împănată sau că foile făcute-n casă fac diferența între obișnuit și spectaculos. more “Lasagne alla bolognese”

Chifle pentru burgeri

Deși am o rețetă căreia nu i-am găsit pereche de mai bine de-un an, încă mai caut burgerul perfect. Dacă l-am găsit, so be it, dar zău că-i fun să mănânci cauți. Ultima descoperire e o chiflă excelentă și atât simplu de făcut, că-ți va părea mai greu să mergi să cumperi carnea. more “Chifle pentru burgeri”

Salată Caesar cu pui

Sunt genul care aruncă orice frunză la vederea unui ciolan, ca să nu existe vreo urmă de îndoială. Poate tocmai de-aia salata Caesar este preferata mea, cu dressingul ei onctuos și gustul pronunțat de parmezan. De vreo săptămână încerc variațiuni pe temă, de la sosul original cu ouă, usturoi, lămâie și sos Worchestershire, la varianta mai nouă cu maioneză aromată cu parmezan, usturoi și anșoa. Mi-au plăcut ambele, însă zău că-i bună tare maioneza, iar frunzele verzi mă scapă de orice mustrare de conștiință. more “Salată Caesar cu pui”

Orez cu lapte și caramel sărat

De data asta n-o să le dau francezilor ce-i al francezilor, adică riz au lait et caramel beurre salé, pentru simplul motiv pe tot mapamondul se amestecă în tuciuri lapte și orez. Mărturisesc sincer că pe mine nu m-a convins niciodată combinația simplă, cu pudră de scorțișoară sau zahăr vanilat. Tocmai de-aia am simțit nevoia de un upgrade, iar sosul de caramel sărat se potrivește nesperat de bine și transformă un simplu orez cu lapte într-un desert special. Mi-a plăcut atât de mult și mi se pare un dulce mega sănătos pentru copii, că-mi propun să încerc și varianta cu ciocolată. Stați pe aproape și mâncați orez cu lapte. more “Orez cu lapte și caramel sărat”

Carbonara cu cârnați sicilieni

De foarte multă vreme aveam în minte să execut ideea asta văzută într-o carte de-a lui Jamie, a cărui fană eram acum vreo zece ani. De fapt, ideea nici măcar nu e a lui, ci a bunicului lui Genaro Contaldo (dacă-mi amintesc bine, căci cartea e acasă, iar eu umblu teleleu pe la mare, după cum bine știți). more “Carbonara cu cârnați sicilieni”

Penne cu ardei copți și anșoa

Prima rețetă de la casa bunicilor din Mangalia, unde sunt foarte norocoasă să-mi petrec o vară sabatică. Nu mă invidiați prea tare, treaba asta cu sabaticul e de-a dreptul relativă când doi copii micuți vor tot timpul ceva de la tine, de la apă la alte chestii care nu rimează cu un blog culinar. Chiar și așa, e foarte foarte bine și reușesc să fur câteva minute pe zi doar pentru mine.

Despre pastele astea, în varianta fără anșoa, mi-a povestit acum ceva vreme un amic italian. Le-am făcut atunci, combinate cu smântână parcă, dar nu m-au convins prea tare.  Pesemne nu fusesem eu foarte atentă la indicațiile lui Leo. În fine, n-am lăsat lucrurile așa și-am mai încercat o rețetă, clasică în  sudul Italiei, cu fileuri anșoa care dealtfel fac o mare diferență. more “Penne cu ardei copți și anșoa”

Biscuiți cu portocale

Originea biscuiților cu unt e notată de wiki ca fiind daneză, cu rădăcini pe la începutul secolului trecut. Dar pentru că de fapt vorbim de fapt de un pâte sucrée aromat, îmi iau libertatea să cred că acești biscuiți,  minunat de fragezi și parfumați, vin din țara cu tarte și ecleruri. more “Biscuiți cu portocale”

Lachmacun. Minunata pizza turcească. Sau e armenească?

Numele provine de la arăbescul laḥm ʿajīn, care înseamnă aluat cu carne, iar prepararea acestei savuroase pide datează de mii de ani. Originea îi este tradițional disputată de turci și armeni, iar mai nou la acest party și-au făcut apariția și grecii ciprioți. Sincer, cu așa vechime, nu cred că mai știe nimeni de unde vine de fapt. Cum noi n-avem vreo miză personală, să zicem că-i turcească, deși știm cu toții cât de pricepuți sunt turci la a lua și a-și asuma lucruri. more “Lachmacun. Minunata pizza turcească. Sau e armenească?”